WiSTEM2D
Un proiect susținut de:
În 2015, Johnson & Johnson a lansat proiectul WiSTEM2D (Winning in Science, Technology, Engineering, Mathematics, Manufacturing, and Design), o inițiativă educațională care include programe dedicate:
- tinerilor cu vârste între 6 și 19 ani;
- studenților;
- profesioniștilor.
În România, proiectul se derulează începând cu anul școlar 2018-2019.
OBIECTIVUL PROIECTULUI
Prin activitățile proiectului se dorește cultivarea interesului tinerilor pentru Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică, Manufactură și Design precum și poziționarea profesiilor specifice domeniilor STEM2D drept catalizatori ce contribuie la a avea oameni și comunități mai sănătoase.
CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL
Activitățile din cadrul proiectului WiSTEM2D se adresează elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal, derulându-se la clasă sub coordonarea cadrelor didactice și a consultanților voluntari Johnson & Johnson.
Proiectul WiSTEM2D include:
- 14 activități de tip applied learning, disponibile pe platforma JA Learn™, care au la bază experimente cu diferite niveluri de complexitate, prin care elevii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani descoperă, într-un mod atractiv și practic, principii de bază din domeniul științei și tehnologiei în timp ce exersează și își dezvoltă abilități precum: lucrul în echipă, rezolvarea problemelor, gândirea creativă, gândirea logică, capacitatea de analiză și sinteză, aptitudini de negociere și organizare.
- seria de întâlniri Career Talks, în cadrul cărora elevii de liceu pot afla de la voluntarii Johnson & Johnson care este rolul educației STEM în raport cu viitorul loc de muncă.
Cele 14 activități WiSTEM2D recomandate pentru desfășurarea la clasă sunt:
- A construi cu deșeuri minunate – elevii, grupați în echipe, planifică și construiesc diferite obiecte folosind materiale reziduale.
- Baterii verzi – elevii descoperă modul în energia chimică se transformă în electricitate.
- Biomimetismul în design și inginerie – elevii descoperă că natura și organismele vii pot fi sursă de inspirație pentru rezolvarea problemelor umane.
- Care e codul? – elevii folosesc materialele pe care le au la dispoziție pentru a crea și executa coduri care controlează deplasarea roboților.
- Căpșuni presate – elevii experimentează modul în care se extrage ADN-ul din căpșuni și află rolul genelor și al ADN-ului în dezvoltare.
- Cercetarea și dezvoltarea – elevii își asumă rolul unor cercetători în domeniul biomedical și realizează experimente de laborator pentru a stabili eficacitatea unor formule farmaceutice.
- Creează, testează, produ – elevii descoperă importanța activităților practice în alegerea viitoarelor cariere și află despre oportunitățile pe care le au persoanele cu abilități STEM în activitățile de producție.
- Curbarea luminii 101 – elevii studiază parcursul luminii prin diferite medii optice.
- Fizica plutirii – elevii descoperă principiile fizice ce determină anumite obiecte să plutească sau să se scufunde.
- Inovația în sprijinul pacienților – elevii învață despre descoperirea și crearea unor medicamente inovatoare, care pot îmbunătăți sau salva viețile oamenilor.
- Prevenirea și combaterea poluării – elevii descoperă cum afectează poluarea mediul înconjurător și propun soluții pentru prevenirea și combaterea acesteia.
- Transformă, creează, găsește soluții, proiectează! – elevii descoperă că noile tehnologii și inovațiile apar atunci când inginerii aplică principii științifice și matematice pentru a proiecta și dezvolta produse ce pot îmbunătăți viața oamenilor.
- Exploatarea energiei eoliene – elevii iau parte la o activitate practică, în care învață cum este folosit vântul pentru a genera energie și descoperă procesul de design proiectând o turbină eoliană.
- Lanțul de aprovizionare și producția de tip Lean – lucrând în echipe, elevii își folosesc capacitatea de gândire critică și abilitățile de rezolvare a problemelor pentru a evalua și eficientiza un lanț de aprovizionare cu ajutorul principiilor producției de tip lean.
Rezultatele proiectului:
Pentru detalii despre derularea proiectului la nivel global, consultați https://www.jnj.com/wistem2d.
Au fost foarte interesante activitățile din cursul WiSTEM²D. Am organizat chiar un târg de ateliere STEM, cu experimentele din curs. Elevii au fost încântați și au vrut chiar să repetăm activități precum: baterii verzi, fizica plutirii, prevenirea și combaterea poluării. Profesor – Școala Gimnazială Nr. 29, Galați
Ca profesor de chimie și științe ale naturii, proiectul WiSTEM²D mi-a dat prilejul să îmbogățesc conținutul lecțiilor prin continuarea lor cu activitățile propuse, în afara programului, de chimie sau ale celor predate la opționalul integrat. Profesor – Școala Gimnazială Mircea Sântimbreanu, București
Despre Johnson & Johnson
În cadrul Johnson & Johnson, credem că o sănătate bună stă la baza vieților vibrante, a comunităților prospere și a progresului. De aceea, de mai bine de 130 de ani, am depus toate eforturile pentru a menține sănătatea oamenilor, la orice vârstă și în orice etapă a vieții. Azi, în calitate de cea mai mare și mai extinsă companie din lume dedicată îngrijirii sănătății, ne întărim angajamentul de a ne folosi această dimensiune în slujba binelui. Facem eforturi să îmbunătățim accesul și accesibilitatea, să creăm comunități mai sănătoase și să oferim posibilitatea tuturor oamenilor, oriunde s-ar afla, să aibă o bună sănătate mintală, un corp sănătos și să beneficieze de un mediu înconjurător sănătos. Cu pasiune, știință și prin inovație ne propunem să schimbăm profund traiectoria sănătății pentru umanitate. Aflați mai multe pe www.jnj.com. Urmăriți-ne pe @JNJNews.